Saturday 29 June 2013

Κεφτέδες με πιλάφι πουργούρι

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κειμάς χοιρινός η μισό βοδινό και μισό χοιρινό.

4-5 μεγάλες πατάτες

1 η 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι

1/2 γλ αλεσμένο μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα)

1/2 δέσμη μαιτανός ψιλοκομμένος

2-3 κλωναράκια φρέσκος δυόσμος

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο η στριμμένο στο χοντρό του τρίφτη

1/2 κουταλάκι κύμινο αλεσμένο

λάδι για τηγάνισμα

Για το πιλάφι

1 ποτήρι πλιγούρι

1/4 ποτηριού φιδέ, αλάτι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 ντομάτες τριμμένες η 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες

2 ποτήρια ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβετε τις πατάτες στο λεπτό του τρίφτη και τις στύβετε για να βγάζουν όλο το νερό τους. Αδείαζετε προσεκτικά το νερό κρατώντας το κατακάθι και το ανακατεύετε με τις τριμμένες πατάτες.

Προσθετετε στον κιμά τις πατάτες και την κόλλα τους, το τριμμένο ψωμί, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, το μαιντανό, τα φύλλα του φρέσκου δυόσμου (η ξηρό δυόσμο τριμμένο), το τριμμένο κρεμμύδι και τέλος τα αυγά.

Ανακατεύετε το μίγμα σας και ακολούθως πλάθετε τους κεφτέδες σε οβάλ ή στρογγυλές μικρές μπάλες. Τις τηγανίζετε τμηματικά σε ζεστό λάδι σε μέτρια φωτιά.

Γυρίζετε τους κεφτέδες σιγά σιγά με το πηρούνι 2-3 φορές, για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Πιλάφι πλιγούρι :

Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τον φιδε και τον ανακατεύετε μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Ακολούθως προσθέτε το πλιγούρι , το ανακατεύετε να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα και το ζεστό νερό και το ανακατεύετε ( η αναλογία είναι 2 φλυτζάνια νερό για 1 φλιτζάνι πλιγούρι) και τέλος το αλάτι.

Στη συνέχεια προσθέτετε την ντομάτα και το αφήνετε να τραβήξει όλα τα υγρά του σε χαμηλή φωτιά.


No comments:

Post a Comment