Sunday 7 July 2013

Διπλοφουρνιστά Σουφλέ με τυρί


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

2 κουταλιές αλεύρι

ξεπαγωμένο βούτυρο

2 μέτρια κολοκυθάκια περασμένα σε χοντρό τρίφτη

1 3/4 φλυτζάνι γάλα ολόπαχο

3 αβγά χωρισμένα

6 κομμάτια λιαστές ντομάτες απο βαζάκι καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 1/2 φλυτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι

6 κουταλιές κρέμα γάλακτος

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνετε μια κουταλιά βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε μέσα τα κολκυθάκια , για 3-4 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν. Τα αδειάζετε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.

Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο κατσαρολάκι και ρίχνετε μέσα το αλέυρι. Το ανακατεύετε μέχρι να αφρίσει καλά και ύστερα προσθέτετε λίγο - λίγο το γάλα, ανακατεύωντας συνεχώς με το σύρμα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει ανακατεύωντας το συνεχώς, για να γίνει μια λεία πηκτή μπεσαμέλ. Την αφήνετε να κρυώσει.

Προθαιρμένετε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου  και βουτυρώνετε 6 ατομικά πυρίμαχα σκέυη για σουφλέ. Χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Ανακατεύετε έναν-έναν τους κρόκους στην μπεσαμέλ, ρίχνετε μέσα τα κολοκυθάκια, τις λιαστές ντομάτες και τα 3/4 του τυριού. Προσθέτετε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να χαλαρώσει. Ενσωματώνετε την υπόλοιπη , ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό απο τον πάτο προς την επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το μοιράζετε στα προετοιμασμένα σκεύη.

Βάζετε τα σκέυη σε ένα ταψί , και προσθέτε ζεστό νερό που να φτάνει μέχρι το μέσο του ύψους τους. Το βάζετε στον φούρνο και ψήνετε τα σουφλέ για 18-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πήξουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. (μπορείτε να τα κρατήσετε για μια μέρα στο ψυγείο). 

Όταν θα τα σερβίρετε , προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου. Ξεφορμάρετε τα σουφλέ , και τα βάζετε πάνω σε ένα ταψί. Σκορπάτε πάνω τους το υπόλοιπο τυρί και και ραντίζετε το καθένα με μια κουταλιά κρέμα γαλακτος.

Τα ψήνετε στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά , μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα σερβίρετε με μια πλούσια σαλάτα.

No comments:

Post a Comment